FT8 mode – digitalna revolucija na radio valovima

Napisao 9a9ss dana 6. siječnja 2018. – 19:55

Sredinom 2017. godine u svijetu digitalnih amaterskih radijskih komunikacija pojavio se novi način rada – FT8 mode. FT8 način rada (Franke-Taylor dizajn, 8-FSK modulacija) nazvan je prema njegovim izumiteljima, Stevenu Frankeu, K9AN i Joeu Tayloru, K1JT. U samo nekoliko mjeseci ovaj digitalni način komunikacije postao je vrlo popularan na kratkom valu. Zašto? Pa zbog vrlo niske razine prijema signala te brzine u kojoj se međusobna komunikacija između dvije stanice odvija. Naime, FT8 način rada omogućava komunikaciju i do -24dB SNR, a za odraditi kompletan QSO potrebno je manje od dvije minute. Strelovita popularnost ovog načina rada zapravo nas ni ne čudi ako ga usporedimo s drugim načinima rada koji “dešifriraju” slabe signale kao što su JT65 ili JT9, a koji su puno sporiji. Također, treba naglasiti da za korištenje ovog načina rada nisu potrebne velike snage, 5-10W je sasvim dovoljno da vas čuju na drugom kraju svijeta!

Računalna aplikacija za rad s FT8 i drugim JT načinima rada zove se WSJT-X (ver. 1.8.0). Aplikacija podržava Windows, Linux i Mac operativne sustave, a može se instalirati i na Raspberry Pi uređaje. Također, s obzirom da se komunikacije ovim načinom rada odvija u točnim vremenskim intervalima od 15 sekunda, neophodno je da vaš računalni sat bude potpuno točan. Kako bi provjerili ima li vaše računalo točno vrijeme predlažem da posjetite stranicu time.is. Naravno, vaša radiostanica mora biti povezana s računalom kako bi njome mogli upravljati i mijenjati frekvencije (CAT) te sa zvučnom karticom računala (audio in/out) kako bi mogli primati i odašiljati signale.

Frekvencije koje su koriste za komunikaciju FT8 načinom rada su: 1.840 MHz, 3.573 MHz, 7.074 MHz, 10.136 MHz, 14.074 MHz, 18.100 MHz, 21.074 MHz, 24.915 MHz, 28.074 MHz i 50.313 MHz. Na svim frekvencijama koristi se USB modulacija.

Kao što možete vidjeti na gornjoj slici, WSJT-X aplikacija sastoji se od dva prozora. Prvi, glavni je za odrađivanje veza, a drugi, vodopad (waterfall) daje vizualni pregled signala na frekvenciji. Prije prve veze potrebno je podesiti samu aplikaciju za rad i to putem izbornika FILE->Settings. Treba upisati pozivnu oznaku i lokator, odabrati radio uređaj te usb port na koji je spojen, podesiti audio postavke i slično. U nastavku na slikama možete vidjeti primjer mojih postavki za uređaj Yaesu FT-857d i 9a4KH CAT/audio modem (FTDI chip). Zatim, u izborniku MODE treba odabrati FT8.

Vezano za gornju sliku, skrećem pozornost na dvije kvačice ispred “Double-click on call sets TX enable” i “Disable TX after sending 73”. Time se omogućava da pozivanje započne jednostavnim dvoklikom miša na određenu pozivnu oznaku koja poziva CQ. Treba napomenuti da WSJT-X aplikacija, nakon početnog pozivanja, zapravo samostalno izmjenjuje podatke tijekom trajanja veze. Na kraju, nakon slanja pozdrava 73, odašiljanje signala se automatski zaustavlja.

Gore navedene postavke ovise o radio uređaju koji imate te modemu koji koristite za povezivanje radio uređaja s računalom. Naravno, ovise i o operativnom sustavu i driverima. Ako imate već iskustva s povezivanjem vašeg radio uređaja s računalom ovaj korak ne bi smio biti nikakav problem. Obratite pozornost na dva gumba “Test CAT” i “Test PTT”. Ako ste sve dobro spojili te pritisnuli prvi, isti bi trebao pozeleniti. Nakon toga, pritisak na “Test PTT” bi trebao prebaciti vaš uređaj na odašiljanje. Ako ne uspijete od prve ne očajavajte, nisam ni ja! Google is your friend!

Pod “Soundcard Input/Output” potrebno je odabrati zvučnu karticu s vašeg modema koji je povezan s radio uređajem i računalom, ako je ima. U pravilu, iz padajućeg izbornika moći ćete odabrati “USB audio card” ili nešto slično. U mom slučaju piše “default” jer koristim Linux operativni sustav.

Kvačica ispred “Prompt me to log QSO” omogućava automatsko iskakaknje pop-up prozora za spremanje veze u log nakon što su raporti primljeni, a kvačica ispred “Enable PSK Reporter Spotting” omogućava automatsko slanje podataka o radiostanicama koje čujete na PSK Reporter.

Već smo rekli da se veza odvija se u točnim vremenskim okvirima od 15 sekundi. Primjer jedne veze izgledao bi ovako:
1. CQ 9A6T JN75 [9a6t poziva svih na frekvenciji iz lokatora JN75]
2. 9A6T 9A9SS JN75 [9a9ss poziva 9a6t iz lokatora JN75]
3. 9A9SS 9A6T -03 [9a6t daje 9a9ss signal report -03]
4. 9A6T 9A9SS R-05 [9a9ss obavještava da je primio signal raport i daje signal raport 9a6t -05]
5. 9A9SS 9A6T RRR [9a6t obavještava da je primio raport]
6. 9A6T 9A9SS 73 [9a9ss pozdravlja i završava vezu]
7. 9A9SS 9A6T 73 [9a6t pozdravlja i završava vezu]

Detaljne upute kako koristiti aplikaciju WSJT-X možete pronaći ovdje. Tko sve trenutno radi FT8 načinom rada možete provjeriti na stranci HamSpots (treba se registrirati). Onima koji žele znati više o ovoj temi preporučam članke autora: Joe Taylor, K1JZ, Steve Franke, K9AN i Bill Somerville, G4WSJ: “Work the World with WSJTX” – dio 1. i 2., ARRL, QST, listopad i studeni, 2017.

Zaključno, moram priznati da sam jako oduševljen ovim novim digitalnim načinom rada! Zadnji put sam bio toliko oduševljen nakon što sam otkrio i napravio Buddipole antenu. FT8 način rada omogućava uspostavljanje dalekih veza s malim snagama što ga čini vrlo privlačnim za radioamatere početnike koji nemaju na raspolaganju jake usmjerene antene ili lineare od kilowata. Ovim načinom rada možete bez ikakvih problema odrađivati veze i na laptopu iz kreveta dok vaša draga YL slatko spava bez brige da ćete je probuditi! 😉

Čujemo se na radiovalovima s FT8 načinom rada! 🙂
Vy 73 de Ivan, 9a9ss

PS
Članak je informativne naravi te autor nije ni na koji način odgovoran za vaše postupanje i eksperimentiranje s ovim načinom rada te eventualni bijeli dim iz bilo kojeg uređaja!

PPS
Sljedeći članak bit će na temu kako raditi FT8 veze iz kreveta preko Raspberry Pi 3 uređaja i udaljene radiostanice.

Tagovi: , , ,

Ispričavam se ali unos nije dopušteno komentirati.O 9a9SS.com

Dobrodošli na 9a9SS.com! Ja sam Ivan Palčić, diplomirani pravnik, koji slobodno vrijeme voli provoditi na radiovalovima u razgovoru s radioamaterima diljem svijeta. Radioamaterski ispit za A razred položio sam u lipnju 2005. godine. Ponosni sam član Hrvatskog radioamaterskog saveza i Radiokluba Zagreb 9a1ADE. Također, član sam European Phase Shift Keying Club-a #2829. i Croatian Digital Group-e #011. Prva pozivna oznaka bila mi je 9a5BDD. Od radio uređaja najčešće koristim Yaesu FT-857d u kombinaciji s odličnom malom Buddipole antenom iz kućne radinosti. Više...