Kako napraviti QSO? O čemu govoriti u vezi?

Napisao 9a9ss dana 22. rujna 2007. – 20:46

Mark on4ww se u šestom poglavlju dotiče vrlo zanimljive teme, pogotovo za početnike, a to je kako napraviti vezu i o čemu razgovarati tijekom nje s kolegom radioamaterom. Mislim da je ovaj tekst vrlo interesantan i svima onima koji se tek pripremaju za ispit i nisu imali praktičnog iskustva u radu da vide kako to izgleda. Još se sjećam kad sam se ja na tečaju pripremao za polaganje ispita, da mi nije baš bilo jasno o čemu se zapravo priča u vezi. Zašto? Prvenstveno zato jer iz priručnika za pripremanje ispita proizlazi da se u vezi mora razgovarati samo o nekakvim tehničkim temama vezanim za radioamaterizam. A početnik, još ako nije tehničke struke, nema dovoljno znanja i iskustva da bi mogao s kolegom sat vremena raspravljati o nekakvim detaljima izrade half-sloper antene za 10m. No neka vas to ne obeshrabruje jer, kao što ćemo vidjeti iz Markovog teksta, tome u stvarnosti nije baš tako.

Neki novi radioamateri čude se vezama u kojima se razmjenjuje samo pozivna oznaka i raport. To naravno ne mora biti tako. U početku, ni meni se to nije sviđalo. Uživao sam u dugim i opsežnim QSO-ima. Bio sam pravi brbljavac. Nema ništa lošega u tome. Međutim, s vremenom sam, sa vrlo dugih QSO-a, prešao na vrlo kratke. Netko voli duge veze, netko kratke. Iako prakticiramo uglavnom tehnički hobi, naši QSO-i ne moraju biti čisto tehničke naravi. Potrebna je zdrava mjera. Radioamaterizam nije namijenjen pričama sa tržnice. Neka vam zdrav razum bude vodilja. Ipak postoje teme koje bi trebali izbjegavati. To su religija, politika i naravno komercijalno oglašavanje. Naravno, po svim propisima, zabranjeno je emitiranje glazbe, oglasa i sl. odnosno svako jednosmjerno emitiranje (radiodifuzija). Belgijski priručnik za osnovni radioamaterski razred po prvi puta uključuje poglavlje o operatorskim vještinama i procedurama te objašnjava kako napraviti QSO. Slijedi kratko ponavljanje uz neke dodatke:

 • prije početka odašiljanja, provjerite da li je frekvencija slobodna.
 • ako je frekvencija slobodna, možete zvati CQ (opći poziv, CQ, vjerojatno dolazi od „I seek you“, iz vremena prije dolaska radija, tumači Pat, W5THT). Vidite 7. poglavlje „Kako pozivati CQ?“.
 • redoslijed kako koristite pozivnu oznaku u vezi je jednostavan: prvo pozivna oznaka korespondenta zatim vaša pozivna oznaka. Npr. (vaša pozivna oznaka je ON4ZZZZ): Hvala dragi prijatelju, mikrofon tebi, ON4XXXX ovo je ON4ZZZZ prijem. Lako zapamtiti – samo budite uljudni.
 • uvijek završite odašiljanje sa vašom pozivnom oznakom. Ako u vezi radite česte prekide, predstavite se vašom pozivnom oznakom svakih 10 minuta.
 • malo pričekajte prije početka odašiljanja (u vezi, pri prijelazu sa slušanja na odašiljanje). Na taj način omogućujete drugome da se uključi u vezu. Jednog dana i vi se možete naći u situaciji da vam je potrebna nečija pomoć. Budite pripravni.
 • ne pričajte dugo u jednoj relaciji. Govorite kratko i sažeto. Dajte priliku korespondentu da odgovori na temu razgovora, prije nego zaboravi o čemu razgovarate. Imajte na umu da često razgovarate sa nekim, na jeziku koji nije njegov materinji jezik. Dajte mu priliku da shvati o čemu govorite.
 • u vezi telefonijom, uvijek na kraju kažite „prijem“ (eng. over). Iako u radioamaterskoj vezi to nije uvijek nužno, često je korisno. Iskustvo će vas naučiti kada treba reći „prijem“, a kada ne.
 • u vezi telegrafijom uvijek završite sa slovom K. Često se koristi KN – znači da želite da vam odgovori samo postaja s kojom ste u vezi ili koju pozivate.
 • CW vezu završite kraticom SK. QSO je potpuno završen nakon SK.
 • u telefoniji vezu ne završavate sa „over and out“. „Over“ znači prijem. QSO možete završiti tako da na kraju samo kažete „out“ bez „over“.

Netko me je upozorio na slijedeću situaciju. Kako operatori napreduju u svojoj „radioamaterskoj karijeri“ čini se da zaboravljaju da su i sami bili početnici. Na KV često čujemo „CQ DX“ poziv na kojeg odgovara „lokalna“ postaja, koja je pozivatelju preblizu da bi bila DX. Na lokalnoj postaji je početnik koji za to često dobiva „jezikovu juhu“. Naravno da bi početnik trebao znati kada može odgovoriti na „CQ DX“ poziv. S druge strane, iskusni operator koji zove „CQ DX“ bi trebao razumjeti da je i on bio početnik i da je radio točno isto, da bi napravio „novu zemlju“, pa bi trebao imati više razumijevanja. U takvim situacijama ja obično dam kratki raport, upišem vezu u dnevnik i kažem da želim veze sa DX postajama. Početnik će to razumjeti, drugi put će biti pažljiviji, a istodobno je sretan jer je napravio „novu zemlju“, a to je ono što se računa. Dajte svima priliku da naprave vezu sa vama i ne zaboravite svoje početničke dane.

Tagovi: , , ,

 1. 1 Trackback(s)

 2. ruj 23, 2007: Kako pozivati CQ » 9a5BDD radioamaterski website

Ispričavam se ali unos nije dopušteno komentirati.O 9a9SS.com

Dobrodošli na 9a9SS.com! Ja sam Ivan Palčić, diplomirani pravnik, koji slobodno vrijeme voli provoditi na radiovalovima u razgovoru s radioamaterima diljem svijeta. Radioamaterski ispit za A razred položio sam u lipnju 2005. godine. Ponosni sam član Hrvatskog radioamaterskog saveza i Radiokluba Zagreb 9a1ADE. Također, član sam European Phase Shift Keying Club-a #2829. i Croatian Digital Group-e #011. Prva pozivna oznaka bila mi je 9a5BDD. Od radio uređaja najčešće koristim Yaesu FT-857d u kombinaciji s odličnom malom Buddipole antenom iz kućne radinosti. Više...