Buddipole antena

Napisao 9a9ss dana 10. kolovoza 2014. – 18:14

Buddipole antena je vrlo lagana, mala i sklopiva antena odlična za rad u portablu. Izmislio ju je Budd Drummond W3FF. U osnovi, kao što joj i ime govori, radi se o dipol anteni. Buddipole antena je pogodna za rad na čak 7 bandova: 14 MHz (20m), 18 MHz (17m), 21 MHz (15m), 24 MHz (12m), 28 Mhz (10m), 50 MHz (6m) i 144 MHz (2m).

Izrađuje se od laganih cpvc (plastičnih) cijevi promjera 0,5 in (pola cola) i žice promjera 5 mm2. Ima dva dijela: crveni i crni. Buddipole antena sastoji se od dvije ruke, četiri zavojnice (po dvije za 15/17m i dvije za 20m) te dvije teleskopske antene na krajevima. Uz to potrebno je šest cpvc ravnih spojnica te jedna T spojnica za montažu na stup.

Dijelovi Buddipole antene međusobno se povezuju jednostavnim umetanjem cpvc cijevi u spojnice dok se žica spaja stopicama. Rastavljeni dijelovi antene pojedinačno nisu duži od 60 cm, a dužina sastavljene i potpuno raširene Buddipole antene iznosi oko 560 cm. Ovisno o frekvencijskom opsegu na kojemu se želi raditi, na anteni se izmjenjuju odgovarajuće zavojnice. Antena se vrlo lako može fino ugoditi izvlačenjem teleskopskih antena sa svake strane pri čemu se postiže vrlo nizak SWR.

Kako bih zaštitio antenu od oštećenja prilikom transporta koristim plastičnu tubu kakvu obično koriste arhitekti ili umjetnici za nositi nacrte ili slike. Za stup koristim obični ribički štap. Radi lakše prenosivosti i male težine koristim RG 174u antenski kabel za povezivanje moje Buddipole antene s Yaesu FT-857d radiostanicom.

Cpvc cijevi i spojnice u Zagrebu se mogu kupiti ovdje. Cijela cpvc investicija koštala me manje od 200 kn. Najveći problem bio mi je nabaviti teleskopske antene, koje razvučene moraju imati dužinu od skoro 188 cm. Nakon dugo mozganja, ipak sam odlučio kupiti originalne koje možete pronaći ovdje. Iako pojedinačno nisu skupe (jedna košta 6$ ili otprilike 33 kn), s obzirom da stižu iz SAD-a, poštarina je preskupa. No, i za to ima lijeka! Ako imate prijatelja ili kolegu koji je preko bare u posjeti zamolite ga da vam ih donese. Vi ih naručite i platite preko interneta, a ekipa iz Buddipole-a ih dostavlja i po hotelima. Upravo tako sam ja napravio i na taj način uštedio preko 50$ poštarine! Plastičnu tubu za transport možete pronaći po knjižarama ili prodavaonicama slikarske opreme. Cijena im je oko 150 kn.

Da Buddipole antena radi i više nego dobro govori činjenica da sam na 15m s 50W odradio PSK31 vezu sa Samuelom FK8DD iz Nove Kaledonije koja je od Novalje na otoku Pagu udaljena gotovo 16.500 km! Ako mi ne vjerujete pogledajte dnevnik veza. Sve veze počevši od 26.7.2014. odrađene su uz pomoć Buddipole antene.

Osim u Novalji na Pagu, antena je testirana i na Jarunu s Brankom 9a5ABH i Štefom 9a7PLS, dečkima iz Radiokluba Zagreb, a fotografije naše ekspedicije na zagrebačkom moru možete vidjeti ovdje.

Na W3FF internetskim stranicama možete pronaći detaljan opis izrade Buddipole antene na engleskom jeziku.

Preuzmi (PDF, Unknown)

Ako zapnete prilikom izrade Buddipole antene ili tijekom njezine uporabe, ne očajavajte! Postoji The Buddipole User’s Group gdje možete postaviti pitanje i dobiti odgovor od Budda W3FF osobno ili kolega radioamatera koji ju koriste. Također, Youtube je prepun zanimljivih video uradaka o Buddipole anteni poput ovoga u nastavku, autora Rockwella WW1X.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=Z6ATX2Z9ews

Ukoliko pak niste vični izradi antena ili jednostavno nemate vremena za njezinu izradu, ne brinite. Tvorničku Buddipole antenu možete kupiti ovdje. Kako izgleda takva komercijalna verzija Buddipole antene u deluxe paketu pogledajte u sljedećem video uratku.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=ARwPFy072Ck

Sljedeći zadatak koji me čeka jest izraditi Buddistick. To ću na jesen!

Tagovi: , , , , , ,

Ispričavam se ali unos nije dopušteno komentirati.O 9a9SS.com

Dobrodošli na 9a9SS.com! Ja sam Ivan Palčić, diplomirani pravnik, koji slobodno vrijeme voli provoditi na radiovalovima u razgovoru s radioamaterima diljem svijeta. Radioamaterski ispit za A razred položio sam u lipnju 2005. godine. Ponosni sam član Hrvatskog radioamaterskog saveza i Radiokluba Zagreb 9a1ADE. Također, član sam European Phase Shift Keying Club-a #2829. i Croatian Digital Group-e #011. Prva pozivna oznaka bila mi je 9a5BDD. Od radio uređaja najčešće koristim Yaesu FT-857d u kombinaciji s odličnom malom Buddipole antenom iz kućne radinosti. Više...